Servicii birou de mediator Fineta Untesu

Medierea litigiilor de familie

Medierea  litigiilor de familie (divort, partaj, incredintare minori)

Legea nr. 192/2006 prevede anumite dispozitii speciale privind conflictele de familie, legiuitorul acordand o atentie deosebita neintelegerilor din interiorul familiei in incercarea de a proteja mediul familial si de a incuraja solutionarea acestor dispute in mod amiabil. In art. 64 sunt exemplificate cateva tipuri de conflicte familiale care pot fi solutionate prin mediere: neintelegerile dintre soti privind continuarea casatoriei, exercitiul drepturilor parintesti, stabilirea domiciliului copiilor si contributia parintilor la întretinerea copiilor. Aceste tipuri de conflicte nu sunt enumerate limitativ, ci exemplicativ, mentionandu-se ca pot fi solutionate prin mediere orice alte neintelegeri care apar in raporturile dintre soti cu privire la drepturi de care ei pot dispune potrivit legii.

 

Desfacerea casatoriei si rezolvarea aspectelor accesorii divortului se poate realiza si cu ajutorul medierii.

Medierea poate avea loc in cazul in care procesul este deja pe rol sau chiar inainte de a se ajunge in instanta.

Intelegerea dintre soti obtinuta prin mediere se depune de catre parti la instanta competenta sa pronunte divortul.

Medierea litigiilor de munca

Medierea  litigiilor de munca (drepturi, decizii)

Pot fi supuse medierii:

 • conflictele/litigiile de munca izvorate din incheierea, executarea si incetarea contractelor individuale de munca (L115/2012 art.601 lit. e)
 • conflicte/litigii de care partile pot dispune din cadrul conflictelor de munca (L192/2006 art 73 alin.2)

AVANTAJELE MEDIERII CONFLICTELOR DE MUNCA

 • Limiteaza publicitatea negativa pentru angajator si nu ii afectaza notorietatea
 •  Confirma deschiderea angajatorului  de a solutiona cu  buna credinta toate disputele cu angajatii sau fostii angajati
 •  Se intalneste personal cu anagajatii/ fostii angajati Solutiile gasite satisfac atat nevoile angajatorului cat si pe cele ale angatului
 •  Solutiile gasite sunt unanim acceptate si au rata de conformitate mult mai mare atat pentru angajat cat si pentru angajator fata de cele date de instanta de judecata
 •  Permite partilor sa ramana in relatii bune dupa solutionarea conflictului

 

Medierea litigiilor comerciale

Medierea in conflictele comerciale

Putem spune ca PROFITUL si TIMPUL sunt doua elemente esentiale care influenteaza atat raporturile juridice contractuale si comerciale cat si relatiile de afaceri dintre comercianti.
Tinand cont ca factorii timp si profit sunt elemente determinante intr-o afacere rentabila si ca partile sunt direct interesate având un interes imediat, medierea se dovedeste a fi solutie viabila care satisface comerciantilor sau participantilor la faptele de comert toate aceste necesitati.

 


Medierea, atat prin rapiditatea procedurii, cat si prin rezultatele imediate care pot fi obtinute prin aceasta, poate fi o solutie pentru partile implicate intr-un proces clasic ca sa economiseasca atat timp cat si bani, iar pe deasupra, solutia la care au ajuns in urma procesului de mediere sa le satisfaca toate interesele.


Un alt avantaj al medierii in raport cu instanta este acela ca medierea este o procedura confidentiala pe când procesul este de esenta public. Acest principiu al medierii poate sa-i satisfaca comerciantului si alte interese ascunse, lucru ce nu ar fi putut fi realizat intr-o procedura publica care ar afecta imaginea firmei. In medierea comerciala pot participa atat partile aflate in conflict, persoane juridice precum si persoane fizice ce savarsesc fapte de comert, sau care au avut diverse relatii cu persoanele juridice, precum si alte persoane care sunt sau nu implicate in conflict precum avocatii, expertii etc.
Intelegerea în medierea comerciala este concretizata printr-un acord care este unanim acceptat de parti si este rezultatul negocierii pe baza intereselor lor reale si imediate, fara ca asupra lor sa existe constrangeri.

Medierea plangerilor prealabile din litiigiile penale

Medierea plangerilor prealabile din litiigiile penale

Medierea penala se adreseaza conflictelor aparute din infractiuni pentru care retragerea plangerii prealabile sau impacarea partilor inseamna inlaturarea raspunderii penale.

Infractiunile penale  generatoare de conflicte cepot fi solutionate prin mediere sunt:

 • lovirea sau alte violente
 • vatamarea corporala
 • vatamarea corporala din culpa
 • violarea de domiciliu
 • furtul pedepsit la plangerea prealabila
 • abuzul de incredere
 • distrugerea
 • tulburarea de posesie
 • abandonul de familie
 • nerespectarea masurilor privind incredintarea minorului
 • tulburarea folosintei locuintei

Exista si alte cauze penale care pot fi olutionate prin mediere, dar numai pe aspectele civile ale infractiunii. Astfel, in cursul procesului penal, in ceea ce priveste pretentiile civile, inculpatul, partea civila si partea responsabila civilmente pot incheia un acord de mediere.


Mediatorul implicat intr-o mediere penala are obligatia ca in procesul verbal de inchidere a medierii sa specifice daca partile au beneficiat de asistenta unui avocat sau de serviciile unui interpret, ori sa mentioneze ca partile au renuntat expres la acestea. Partile pot fi asistate de persoanele mentionate mai inainte si fara acordul celeilalte parti.

Medierea extrajudiciara penala poate avea loc inainte ca persoana vatamata sa depuna plangerea prealabila. Medierea poate avea loc si in faza de cercetare a organelor de urmarire penala. Odata cu incheierea acordul de mediere in aceste situatii specifice, persoana vatamata nu mai poate sa sesizeze pentru aceeasi fapta organele de urmarire penala si nici instanta civila pentru repararea prejudiciului.

Recurgerea la mediere suspenda termenul de introducere al plangerii prealabile, pe durata procedurii.
Medierea care are loc dupa inceperea procesului penal, suspenda procesul penal pina la incheierea medierii, dar nu mai mult de 3 luni.
Acordul partilor in medierea penala are anumite conditii, el trebuind sa fie personal, total, definitiv, neconditionat si expres.

Dispozitiile din lege se aplica în cauzele penale care privesc infractiuni pentru care, potrivit legii, retragerea plangerii prealabile sau impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

Mediatorul are obligatia sa comunice organului judiciar o copie a procesului-verbal de inchidere a procedurii de mediere. Daca procesul-verbal constata faptul ca partile nu s-au împacat, procesul penal se reia din oficiu. In cazul In care procesul-verbal nu se comunica, procesul penal se reia din oficiu dupa expirarea termenului de 3 luni indicat anterior.

Medierea litigiilor civile

Medierea litigiilor civile (granituire, revendicare, partaje, dreptul de a face)

In aceste cazuri, partile pot sa isi solutioneze litigiul prin mediere fie din initiativa proprie, fie la recomandarea instantei de judecata. In cazul in care instanta le rcomanda partilor sa isi solutioneze conflictul prin mediere, partile vor fi obligate sa participe la o sesiune de informare cu privire la procedura si avantajele medierii, insa nu vor putea fi obligate sa incheie un contract de mediere pentru demararea procedurii intrucat conform principiului voluntariatului ele se pot retrage oricand din biroul mediatorului. Astfel, legiuitorul roman a oferit posibilitatea partilor de a analiza oportunitatea apelarii la mediere incercand în acelasi timp sa le si responsabilizeze. Pentru ca medierea sa aiba sanse de reusita este vital ca partile sa isi doreasca sa utilizeze medierea ca mijloc alternativ de solutionare.